Monday, August 6, 2012

how to make pavlova?

hehuu~~~pegi becuti2 ke KKB mmg hobi ku dimasa terluang...membebel an gf and belajar masak an mak..hoho terbaik la nokks..nak wat pavlova kena ada
  • 4biji telur telur putih sahaja)
  • 1sudu tepung jagung
  • 3/4 gula icing
  • 1/2 sudu kecik cuka makan
  • 1 sudu esen vanila
  • whip cream (non -dairy)
  • buah-buah sedap - anggur hitam, peach, kiwi, strawberry and so on..
disebabkan aku kat kkb so ade 2 buah je...anggur an kiwi..


step first skali...yeaa pukul putih telur yg 4 biji tuuuuu

sampai gebu dan kembang camni...kalau baling bowl ni pon dye xtebalik..

next masukkan gula icing

sikit2 taw...sampai dye kembang and cantik...

dan disamping tu letak tepung jagung sebanyak 1sudu je taw..hehe letak elok2

disamping itu juga..cececehhh masukan esen vanila dgn cuka makan...jgn byk2 n telebih tawww

dan rupenye...begini la...cantikkkk dan geram..

next sebb aku wat 2layer...aku wat 2bijik..masukkan dlm loyang and bakar...selama  1jam  dgn suhu 120 darjah

da tebakar...dye jd cmniiii..hehehehe

ok time tu da boleh pukul whip cream ni...huhuiiiiiii pukul 10minit bia dye kental mantap n gebu

yeaaa ini buahhh dye...fisz ni xreti potong...hahahaha

oke untuk fes layer...ltak whip cream...woo!!

hehe excited..susun cntik2

then letak layer yg ke 2...dannn

siappppppppppp!!awwwwwww

makan!!!!!
haha sekian pavlova dr besties ika n fisz!!!

3 comments:

  1. cute je bila da potong. nk tryyy.. oven tu bape degree and bape lama..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pkai oven letrik suhu dalam 110-120darjah celcius...kalau oven dapor dlm 140 degree...urm 1jam syg

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete