Friday, December 28, 2012

penyahtijahan

oke..sangat saintific oke aku nye tajuk...'penyahtijahan' perghhh xmenahan wok..ini adalah kerana aku membuang disaat adik jantan aku ngah mandi..oke aku menggunakan perkataan berry bagi menceritakan tentang ini...ahaks...sedap2 aku ngah berry tetibe alif jerit..

'hoi long!!kau nye berry dah macam hape bau'
'hoi terkejut aku..ade lak berry bau flower?'
'masalahnye alif nye ladang strawberry kau nye bau ladang tea!'
'kau hengat ladang strawberry tu bau wangi sgt ke??bau taik taw?'
'masalahnye kau busuk gila!'

disambung bergaduh sampai aku keluar dr toilet..huargh lega melabur..

'orang taik busuk ni orang2 cerdik2 kaya2 taw?'
'apsal?'
'kau tgk la toilet vip kat mana2 mesti ade ambi pure.'
'perghhh mmg terbaik ler..betol gak uh.toilet orang biasa kne bayar 30sen pon xde bende wangi tu.'
'haa tu tandanya taik org cerdik ni lagi busuk sehingga memerlukan pewangi bagai.'

hebat betol aku mengemukakan sesuatu fakta...orang cakap asal boleh yang penting kene confident...kerana dengan confident dan bende tu boleh diterima akal..adik2 kita akan percaya kat kite...xpercaya cubalah..adik2 korang akan anggap korang seperti satu cahaya yang tahu semua bende...dan bila korang marah...xpayah nak tengking2..korang pandang je..percayalah adik korang akan takut...

aku sebagai kakak sulung ni sebenarnye bukan nak adik2 takut...cume aku nak dorang taw respect orang yang dorang perlu respect..so kite kena sesama respect each..oke??deal aaa...settle..tetibe cam da terlari topik lak an...well xpe la..

sharing is caring, caring is loving u olls..chow!

Thursday, December 27, 2012

eyes


baiklah bercerita tentang mata..mata adalah satu anugerah dimana...yea dimana ianya adalah satu organ yang paling penting aku rasa untuk kita semua..betul x???tengok sendiri aaa mata aku yang kat atas ni...aku sendiri tgk pon naik seram...baru tengok mata beb...da seram macam nampak pontianak..dan disaat aku tulis post ni aku rase cam ade something memandang aku iaitu mata aku sendiri...mondo lak aih kebangangan terserlah bilo den ngaku takot ngan mato sendiri..xbangang bingai la tu kan...oke disini aku nak bercerita mata aku yang sangat aku sayang..aku sayang bukan sebab ramai orang jatuh cinta an mata aku - padahal mmg aku nak ckp rmai yang syok kat aku puji mata aku lawa..- aku taw sesetengah dari korang akan cakap aku perasan..mana taknye..aku diselubungi dengan masalah eye bags or panda eyes!!yeah sengal ubi kayu..panda eyes aku mule merebak disaat aku banyak gila wat project, project paper, kerja ape ntah..sampai xcukup tdo..stay up memalam wat assignment bagai..haih..dan nak ada eyebags tu senang..nak hilangkan tu masalahnye sekarang..






ok3 jap nak cite bende lain senanye..kan da terbebel panjang...oke disebalik lens yang aku pakai sebenarnye aku mempunyai rabun yang agak banyak..dimana kalau aku xpakai lens or speck aku akan mengalami masalah penglihatan yang kurang jelas..dimana rabun sebelah kiri aku adalah sebanyak 195deg and sebelah kanan 225degree...masa aku form 5 dulu lagi parah..rabun aku kanan cecah 300 dan belah kiri 250..tapi aku pon pelik dan hairan apsal tetibe je rabun aku turun dalam masa 3tahun..mungkin sebab aku kurang membaca..mungkin2..






nak dijadikan cerita dulu time aku sekolah2...sebelum tidur aku akan menghabiskan masa dengan membaca novel sampai mata aku betol2 dah xleh bukak...bukan ape dulu xde bf nak text smpai tertidur so aku bacalah novel...sebenarnye bila kita membaca tu xsalah...yang salahnye bile kite menutup cahaya bagi menerangi apa yang kita baca dan jarak yang kita tetapkan untuk membaca...aku pasti jarak mata aku dgn novel sejauh 10cm sahaja..sepatutnye untuk memiliki mata yang elok..jaraknye mestilah dari 15 ke 30cm..macam mana kita menaip depan laptop sekarang...aku mula membaca novel start umur aku 10tahun..gile kau2 aku baca macam2 jenis buku yang aku pasti aku dah xegt tajuk apa.yang penting nye amalan membaca aku ni bukan kat tempat tidur je babe...kalau nak melabur saham juta2 pon aku kne baca something..kalau dulu kat office dorg suke marah aku sbb newspaper yang boss beli basah...so dorg pagi tu akan berebut2 baca paper before lilypadilah berkuasa dalam jamban.



jadinya..tolong lah tolong jaga mata korang sebelum rabun mcm aku..sumpah xselesa...rimas ye aaa..pakai lens.pakai speck...xpakai kang xnampak..dan lagi menakutkan bila ade silau...waaaaaaaa...terasa cm nak g wat laser je babe...hurmmm...akhir kata jagalah mata korang...jangan banyak menangis sebelum tidur dan semasa tidur...kemungkinan untuk rabun sgt tinggi...tolong yea...bila rasa mata kering..titik eyemo...segarkan mata.kalau kat kampung..leh titik air embun...xpe..ape2 pon jaga mata elok2 taw3..love!

Wednesday, December 26, 2012

xde pape

draft

12/26/12 7:22 PM
Malaysia Time


sebenarnya..makin usia aku meningkat makin aku rasa aku diduga..makin sambut birthday aku makin aku rase nak jauhkan dari tarikh 23dec tu sebenarnya..sbb aku kalau boleh nak still young..gitewwwwwww....makin lama hidup senanye makin byk kebahagian, kesakitan, kekkeekkee-an..kemacam-macam-an..sebenarnye aku seorang yang sangat suke nangis dan cepat menangis..nampak je keras bro...hati mcm taman bunge cerita barbie..dan untuk mengelakkan aku nangis..aku suke pkai lens..sebab apa??sebab bila aku pakai lens aku macam terfiir la sikit aapa effect dia kalau aku nangis kan..so aku xkan nangis kalau pakai lens..boleh je nak tahan padahal kan...belajar keras hati sikit ye LF..jangan nak manja2 kucing sangat..hurm aku kan powerpuffgirl -.-' haih semalam kan aku mimpi seseorang..aku syak dia nga rindu aku la..sbb ari ni public holiday kan...selalunye public holiday dia akan bawak aku kuar..haih..apa la nasib cinta ku yang malang...xkesah la beb.. Allah maha adil...Allah da gantikan kebahagian aku dgn benda lain.yg lagi bahagia..an3
apa yang korg leh ckp tntg keikhlasan dalam perhubungan...keikhlasan lahir bila korang mampu jadi diri korang sendiri didepan orang yang korang cinta..dan disitu la lahirnye kejujuran..haih..da mcm doctor cinta...come on...

diam
diam
tekan enter
space bar

hurm ape ni?
xde pape

Thursday, December 20, 2012

great day

huwaaaa..whats a great day for today -19dec 2012..gile gempak la hidup aku ni..marathon movie..hiks!ari2 tgk movie..mampu kau jah...time kat movie td mak aih..mmg ramai gila la makhluk makhluk..bila diteliti..owh adik2 yg PMR baru balik amek result!!masih tak terlambatkan akak nak wish CONGRATULATION!!!yang mana yang cukup2 makan tu.padan muka sapa suruh malas belajar!hahahaha xpe dik gagal sekarang xbermakna gagal selama2nya..ni masuk form4 work out lebih sikt untuk SPM taw!oke akak gak nak wish congrats kat achik!haaa glamer kau Achik..-adik kepada Ahmad Dzulhelmi sebb achik dapat 6A..byk A kau achik..congrats..ag 2 achik sedekah kat kawan2 bg sorg sikit en??hehehe xkesah la..oke ni nak cte pasal movie..aku tgk cte "rise of the guardians" dan dibelanja oleh Azurin Rosli !!thnxx rain!!awww..best cite ni..comel!!rse cm nak tumbuk gigi nak jumpe tooth fairy yg cantik n jack frost yg ensem!


Dah abeh tgk movie..ce teka ape yg jadi??perot aku berzapin la jawapan dia..hahahhaha bukan main aku ajak Amey @ Omet Haron and rain melantak A&W..sekali pusing2 aku nampak Secret Recipe..hahaha ape ag dan2 time tu jugak aku gedik nak mkn spaghetti..hahaha gedik3!! and dinner aku ni dibelanja oleh amey gmok tu...hahahaha ini lah hadiah sbb aku DL lagi..kate kau!hahahhaa ini baru betol..thnx babe!!korg best..bukan sebab korang belanja aku tp sebab korg suke dgr aku mencecey..ketawa xhengat..dan dan dan leh lak terjumpe chin..hahah chin chin..chin oiiii..org busy bekerja la kan..xsempat borak lame..

mahu jugak wat peace gemok ni

thanx mok belanja aku..haha hadiah dl an an an..
Dan lepas makan tu..amey ckp Dz n Bie nak dtg lepak sekaki..tp dorang nak lepak kat NZ..so dr Wangsa Walk menapak la aku g NZ yg dekat sangat..kalau aku sendawa pon mamat bangla NZ tu leh dengar ler..hahaha hodoh perangai..hudoh hudoh hudohhh!!then da sampai.aku cm mana dak dz n bie nih..call bukan main macam da sampai..tup3 xnampak batang idung..pfttt mmg mintak kono bebel dak2 ni...xpe3 watlek watkol je.yeah rock!!tetibe kan korang..si Amey gmok sengih2..aku ckp aphal la gemok ni sengih xpasal2..sekali haaa hamek kau..tunangan 2org tu leh bantai nyanyi lagu happy bday in advance dr belakang aku smbil sorang satu bawak kek an lilin!!weyyyyyyy!!ape niii..huwaaaa terharu gile!excited kot..weyyy ape ni ape ni..korang xmalu eh tgk orang ramai tgk korg..weyyyyy jangan cmni..teruja.kagum.waaa nak nangis..tp well aku lek je..haaaaa coverline coverline..wey!!!haaa aku tgk kotak kek..Secret Recipe!weyyy patut aaa ajak lepak sana xnak..korg da planed an sume bende ni...toek betol..MASTERMIND si gmok tu la..wat surprise bagai an dz n b n rain..weyyy teharu!!hugsss..rupe2ne td time aku kar SR dorg da lalu situ..dan aku mmg jenis xpandang orang mmg xperasan dorg..patut aaa si rain gelak2 time aku becakap,walhal aku xde wat joke pon..JAHAT sume taw!!tapi korang sweet like cekelat!dorg ni celeb awal sbbnye takot busy and tkot xjumpe..well aku appreciated that geng!!dz n b thnx for the tiramisu...amey thnx for the idea n belanja aku mkkn..n rain thnx for the movie!!sorg satu bg haaa kau.. thnx!! T_T

oke ini dia tiramisu..bday aku on 23dec actually..

bie and dz!!gila xmalu nyanyi mcm tu..tumbok kang

rain n amey!!thnx babe!!sweet sgt like cekelat!hahaha
well..thnx kawans!!!sayang korang sebab sayang aku!!aku taw sume sayang aku ni...takot xsempat celeb bday eyh korg wat cmni..iye amey kau da leh balik kg dgn jayanye..rain bie n dz leh g kerja dgn aman..korang mmg best!!kawan sampai ajal!love u guys!!!

Wednesday, December 19, 2012

hah?

hi..heee sebenarnye aku bru balik dr tgk cerite THE HOBBIT...heee best cerite ni..best kelakar sedih suspen ape ag.sume ade.rse nak lempang2 pon iye..huhuhu 


oke3..aku g tgk dgn seorang kawan yang aku rse dye tgh ade problem..dan dye tnye aku free ke tak..babe..aku ni asal sebut kawan.aku mmg akan freekan diri..watlek watkol je weh..dan dan dan dr capsquare - oke papa da byk kali soh aku g capsquare..oke tmpt dye best dan terbaik untuk lepak memalam selain kg baru - sampai la ktorang g klcc..

dan dan dan

aku terasa lain lak tetibe..sumpah weh..nape dye wat cmtu..waaaa oke stop3 huwaaa nak nangis..bangang tol.hurm aku xleh la..adeh

ish gila gila gila

Monday, December 17, 2012

deep

aku xmampu menulis puisi cinta buat kau,
kerana hebatnye kasih kau,
aku tenggelam dgn prkataan ku sndri,
tidak ada satu prktaan pn mampu mggmbrkn hbtnye kasih.
walau prkataan mula.

Dan saat ini kau tiada,
aku lemah menagih kewujudanmu.
pulang cepat,please.
aku rindu. 
-Itu Ada Jawabnya,Bogel Menuju Tuhan,Zahiril Adzim.-

aku tertarik untuk copy ayat2 kat atas ni lepas aku tgk status Myra- membe baik aku time kat SemTEG tulis pepanjang macam ni..aku start baca dan apa yang aku cube nak ckp kat sini..


"DIAM LEBIH BAIK APABILA SEGALA KATA2 MENJADI SEBUAH DOSA..."

dan ini

"KITA XKAN TAHU HARGAI SESEORANG ITU SEHINGGALAH BELIAU PERGI DARI HIDUP KITA..."

dan itu lah aku nye kesimpulan...babe, ape perasaan korg bila tgk org yang pernah korg syg bahagia??jeles kan?sbb kita xbahagia macam tu..mungkin kte nye turn lambat ag kot..hidup ni ibarat roda kan babe kita akan berputar mengikut apa yang telah ditetapkan..ada waktu kita diatas, kita bahagia, kita ada segala galanya dan ada waktu kita dibawah, kita sedih, kita kosong...

dan disaat ini aku lily fadhilah redha dengan segala yang terjadi..aku berani potong jari xsemua taw yang aku tgh rasa nak nangis..tapi aku cool je kan weh..boleh gelak2, mengila kan diri dan wat mcm xde problem langsung..hebat x aku kawal emosi aku..tp dalam hati aku ni macam2 aku rse..aku rse hati aku menjerit, merintih menangis..aku je leh dengar...sakit weh sebenarnye..semua benda yang aku lalui, itu la yang akan jadi guru aku..aku berguru dengan pengalaman..


help!!

oke symptom aku ni da semakin terok..asal eh..suke terlanggar pintu walhal aku da try masuk dgn betul..suke rempuh almari..padahal aku da set tempat yang aku nak lalu..ruang banyak lagi kot..apsal eh..ke bende ni bende kecik..lupa kan..ada satu benda yang bangang sangat aku rasa - bila aku garu2 hidung aku tup2 3kali garu tercucuk mata!nak kata salah tala da mmg betul aku tala kat idung..asal aku xleh nak pointkan dgn jayanya eh?apsal eh?sape taw??nak nanges la camni..kekadang selalu typo sbb problem ni aaa..tahik betul...aku nye focus point ni asal eh..hurm T_T


Saturday, December 15, 2012

impian

oke impian atau cita2 mmg sume orang ada..macam tu jugak aku..aku nak share kat korg beberapa impian aku dan yang aku cross tu sume aku da dapat,dan tunaikan..oke cekidaut :

  • beli laptop (toshiba)
  • g cameron highland
  • kawen
  • gaji 15k per week
  • jadi millionaire sebelum masuk 30tahun
  • pusing satu Malaysia before g oversea
  • pusing satu dunia
  • jumpa an lepak dengan Tun Mahathir
  • buat rumah untuk kucing besar2
  • g honeymoon kat semporna sabah-tunggu da kawen oke
  • bahagia
ape lagi aaa??ntah aaa aku pon xtaw ape lagi aku nak...

Wednesday, December 5, 2012

luahan perasaan I

erm well..baru dapat update blog setelah beberapa hari xjumpe line internet yang bagus..ini baru 2ari..mana taw t lagi 5ari aku xupdate2 blog kan..well...4hari berlalu tanpa dia..mmg menbosankan..hurm every time teringat je..what can i say is "safiq haiqal jahat!!" tu je mampu aku cakap..tanya la my team..masa dekat atas katil..da nak tido da pon and scha da tdo pon tetibe aku menggagau panggil scha..scha,aku rindu dia...hurm aku da macam budak kecik yang dok mengomel cite kat scha..scha dgr je...tp dia lak over sakit hati..tapi betapa hebatnye aku..selepas bebrapa kejadian sebelum ni masa aku bercerita kat scha..setitik air mata pon xkeluar, maybe sebab malam sebelum kejadian tetibe je aku nangis xpasal2..tanpa sebab air mata keluar then aku tido..rupe2nye de bende nak jadi...
aku ckp an scha..bodoh nye aku ni kan..asek kne tipu jeee...
scha ckp kau xbodoh la..rg tu yang bodoh sebab tipu kau kan...
tom pon ade ckp ika kalau dia tipu hang tu dia mmg betoi2 jahat la...berani dia kan...
pd lak ckp haih aku xtau la tp camne ntah ntah ntah..
tp adib nye jawapan aku rse nak tumbok je...aku da agak da dye ade awek, tp aku mls gtaw kau...aku knal kau la..tp xpayah la..biar la dia...kau xyah sedih..t bulan 2 kita g legoland..
alih2 dorang sume suh aku mandi bunga sebab asek kena tipu je.. -.-'
ape masalah semua orang suke tipu aku?
aku xkacau idup korg kan?
jangan la tipu2 aku..
masalahnye semua nak menipu bab hati an perasaan..
hello, nanti lelama aku leh je jatuh cinta dlm 1saat dan aku leh benci or hilang cinta tu dalam minit yang ke 5..
nak ke macam tu??
so please...
hati aku bukan tisu..
nak pakai wat lap peluh kau then leh campak..
and hati aku bukan topi..
yang kau pakai masa kau panas..
hati aku ni ade perasaan taw?
lagikan kucing pon aku sayang gila..
rindu gila bila sehari xjumpa..
ini pulak orang!!
orang weh orang!

cinta disampahkan


jantung, diam.
akal, diam.
urat, diam.
mencari nafas di dalam hati
mencari nyawa di dalam diri
mendiri cinta pada yang tak sudi
mencari harga diri

aku gadis yang disampah-sampahkan
aku gadis yang dihilangkan
aku pecinta yang ingin disayang
aku ini bukan milik orang

mencari diri di dalam kamu
mencari maruah diri di dalam cinta kamu
mencari nafas yang telah di matikan
mencari langit yang telah pernah engkau kuningkan

mencari aku
mencari engkau
mencari indah
mencari dia yang kau cinta

mengapa cinta ini kau tolak ke tepi?
mau tolakkan kepala ini
mencari rasa
mencari dia
mencari harga diri yang kau lelongkan ke tepi ke dalam api
ke dalam api
ke dalam api
ke dalam api

aku ini perempuan yang telah pun kau lelong-lelongkan pada langit itu
aku perempuan itu: perempuan yang bodoh itu
mengapa aku di biar di sini?
mengapa aku dibiar kau pergi?
mengapa aku di sini, kamu di situ berbahagia selalu?

mencari diri, mencari diri
mencari aku, mencari kamu
mencari dia, mencari semua
mencari segala, mencari semua

mengapa cinta?
mengapa sayang?
mengapa rasa ini kau buangkan sekarang?

jiwa, diam.
mata, pejam.
hidung, diam.
mulut, diam.

segala diam
dunia memejam memandang aku:

“hey, bodoh kamu!
pergilah engkau!
dia bukan milikmu!
pergilah engkau!
dia bukan milikmu lagi
cinta kamu dimamah api”

mengapa aku disini: aku menunggu kamu, si orang itu?
mengapa aku di sini mengharapkan cinta yang sudah pergi?
yang sudah pergi!

mengapa aku mengharap lagi?
mengapa aku masih di sini?
mengharapkan sementara cinta
mengharapkan pada yang tiada

tiada
tiada
tiada





fj-

Sunday, December 2, 2012

imbas kembali..eh!

oke at least aku ade pengalaman la kan naik moto sampai sanggup berhujan dan saket pinggang.adoi!haha bila egt balik sumpah kelakar..ye la dari dulu sape yang kenal aku angkat tangan!!!aku xkan pilih boifren yang xde kereta kan??time blaja pon exbf aku ade keta taw..buruk2 keta jnji syarat nak jd bf aku ade keta..xde keta wa jeling je..ensem la cm john depp pon wa xlayan..nampak x materialistik nya aku...dan bf aku tu harus gaji tiptop an...kalau dulu sesapa yg ngejas aku mesti aku ckp kalau nak kawen an aku pastikan gaji lebih rm10k..then kalau rm10k10sen aku akan consider..time ni aku tggl la ex bf aku yg study lagi tu..dia pon nga gatal an pompuan lain..aku pon kapel la an yg gaji leh sara idup aku yg ala2 princess ni kan..tup2 lpas aku break an ex bf aku yang gaji puluh2 ribu tu..aku boleh terbekenan kat mat peon??owh hoo~satu dunia terkejut kot..penah lak aku lepak date kat mapley..makan nasi kandar..come on..sape kenal aku angkat tangan??kalau nak ajak aku date kne g mana??g naik ape??tp aku gigih an mat despatch aku leh bantai mkn kat ewwww..ape tu??haha hish xbaik taw..oke bukan ape aku xtaw la maybe sbb aku da syok..thats why aku mcm xkesah dye keje ape, gaji dye bape dan dye xde keta..yg aku pegang-- janji aku bahagia..selama aku an dia..elok je aku makan kat foodcourt..xde saket perot pon..ish..xyah nak ngada2 la kan..pas ni xyah la lepak benjiana, marakash segala..lepak kedai mamak mutusami sudah..yg best nye ini..da byk kali la kitorg date an..sgt byk..gila betol..haih tu la menipu lagi..kan Allah dah tunjuk...

aku egtkan dulu aku nak cr bf yg biasa2 je sbb aku taw duit,keta,kerja xjamin aku nye bahagia..thats y aku pilih hekal..aku xkesah education dye xtggi melangit macam aku..aku siap ckp kalau aku g manchester t aku nak bawak dia kot...tp xsangka lak dye da de awek..aku bukan jenis suka rampas hak orang..dulu aku layan sbb hekal kata dia single..ce kalau dia ckp..'awak,sy da ade awek tp sy still nak awak layan saya..' heee mmg kemslm la aku xlayan..haih sumpah xpasal2..xpasal2 aku terjebak jd orang ke3..sedih weh..apahal ntah..xpe la asek2 aku je yg xdpt nikmat becinta ni.nak wat cm mane da mg tertulis macam ni kan..tp masa memula aku cte kat kawan aku yg dye tu peon..seko xmembantah sbb dorg taw aku cm ne--cpat kesian dan semua terkejut beruk cmne aku nye taste lari tros..mana anak raja yang aku idam2kan yg leh belikan aku prada,dior coach every month..mana g jam guess tag heuer yg aku idam kan..mana g purse hermes aku nak..oke kelakar sgt!!ni la nama nya cinta xknal sapa..buta kejap gara2 mat despatch dan itu tak kelakar pon sebenarnya!

terjebak jadi org ke3

betol lah..kebahagiaan tu bukan milik aku :)
sekarang...
heee mungkin aku akan kecap bahagia tu
tp lambat sikit..

beb actually aku bru je lpas tgk cerite *istanbul aku datang* wah sungguh xsangka ye azad tu ade gf lain!!!huh!tapi lek je dian yang sgt cool..xde pon dian nak maki2 gf bru azad si mellys tu..ape2 pon haris tu sgt sweet!!!omg teringat naik moto an mamat rempit beranang tu..haih memori daun pisang sgt kau jah..haris yg sgt sweet bila cucikan rambut dian..haris yg sgt sweet bila tlg buatkan air untuk dian..to be honest, aku paling suka part dian an haris bergadoh!!owh owh owh..rse cm nak lempang je seseko walaupun hakikatnye aku pon kalau geram sgt tergedik2 macam tu jugak..oke stop and im shaking...

lepas je aku tutup lappy aku tetibe aku dapat msg dr no ini +6017297***7 dan trang tang tang unknown number kan..aku pon bukak la egt students or clients or kawan2 maybe(slalu nye kawan2 aku ade no dorg) oke msg dye berbunyi seperti berikut:

"Berani kau kacau balak aku kn...Aku sumpah kau xkan bahagia sampai bila2!"

owh man sungguh sadis yea ayat itu...oke sapa kenal aku angkat tangan!!???mulut aku mcm lawyer kan?dan aku seorang yg cool kan?so kau rasa ayat tu tinggal kesan x kat aku?mesti lah kan??aku nak taw jugak siapa BALAK dia tu..

oke lets the story begin when i called that unknown numbers.guess what that girl xbg salam n aku xsempat nak bagi salam minah tu da jerit kat aku...sape taw aku ni sgt cool?angkat tangan sikit!!yeah2 aku nampak seratus lapan puluh juta lemon tengah angkat tangan..oke perbualan adalah seperti berikut:

"ni ika eh?"
'ye i ika..nape2 bf u sape?'
"BUAYA..."
'owh BUAYA DARAT?'--hebat x nama penuh aku bagi
"yea dia lah..napa kau kacau dia?"--eh dye ni watlek watkol suda..wa xsuke gaduh sbb lelaki.
'mana ade i kacau dia..i xtaw pon dia da ade gf..xgtaw pon..'
"korang ni ade ape2 ke?"
'ye ade..kitorang scandal.'--selamba x mulut aku??sape taw aku ni mmg cm ni angkat tangan..

---dan aku taw ape hati seorang perempuan bila aku ngaku camtu..tapi at least aku xtipu..aku cakap benda betul..kalau dia kne tipu aku ni kena apa??aku kena tipu jugak..tapi aku kuat kan...aku da boleh hadap sume bende tu..then awak wahai gadis bertudung yg lembut lemah gemalai..xelok awak nak maki2 marah2 kaum awak sendiri..aku mula bercakap dlm situasi yg slow tp tegas pertahankan hak aku yg aku mmg xkacau bf dye..yea sape knal aku cepat2 angkat tgn...xkesah la..tp ntah la..

oke that girl marah aku sbb aku anta gambar kat bf dye..hello bf awak yg mintak syg oi.aku send je la..then dye ckp aku anta gambar seksi..lol!!da sy pakai mmg macam tu awak oi...pe yg seksi nye..haih...xpe la..simpan la bf awak tu syg..sy xnak..(: awak amek balik eh

dalam kuat sebenarnya aku sedih sgt..ye la bg aku harapan yg tinggi..well nak wat cmne..nasib baik Allah tunjuk sekarang kan?kalau Allah tunjuk nanti??dan yeah UK im coming!!


**kalau korang nak taw mr heart, msh,hati, segala tu adalah orang yg diperbualkan sekarang..dia lah lelaki itu  (:

ini hati

jangan singgah kalau xnak
ini bukan downtown
ini hati

jangan petik kalau xnak
ini bukan bunga
ini hati

jangan datang kalau xnak
ini bukan TGV or GSC
ini hati

jangan janji kalau xnak
ini bukan politik
ini hati

jangan cari kalau xnak
ini bukan apa-apa
ini hati

sudah la
senang cerita x payah
susah-susah
kau angkat kaki
kau blah

aku dengan hidup aku
kau dengan hidup kau

kau cari aku
untuk kau lap kaki
walaupun kau tau
aku bukan pengelap kaki

dari aku
lilyfadhilah

Saturday, December 1, 2012

tolong jawab

babe...aku nak tanya satu bende la..bende atau lebih mesra dgn perkataan "simptom" ni selalu jadi kat diri aku..asal eh...oke..camni, kekadang jari2 aku..kedua2 belah tgn sgt kuat shaking xsemena2..ada sesapa taw x kenapa dye leh shaking cmtu..kekadang tu kalau aku dok meniarap, bende macam ni selalu sgt jd..even aku pegang tangan aku..but jari aku still shaking cm aku yg buat..walhal bende tu jadi sendiri..no 2 ialah aku suka salah pointkan sesuatu benda..maksud aku kat sini.aku nak grab something yang aku rasa aku mmg da boleh pegang barang tu..tp sebenarnya.ada lagi jarak 1inch lagi untuk aku grab menatang ape2 je la.apsal eh???otak aku de problem ke??no3 adalah aku suke pecahkan /jatuh kan barang..padahal aku cm rase bende tu jauh lagi, dan cmne lak aku leh telanggar bende2 cmtu..contohnye.tudung periuk nasi da 3kali aku pecahkan dan at last mama beli periuk nasi yg zaman sekarang tu...gelas kaca da byk sgt aku jatuh kan--atas sebab aku terlanggar..walhal aku rasa bende tu jauh sgt..mcm mana bende tu tetibe jd dekat an aku??weh ape aku ade masalah mata yg lain selain rabun jauh???no4 aku sgt blur dan slow dr apa jua keadaan..kalau ikutkan mmg aku nampak mcm cepat pick up tp kalau korg kenal aku korang akan taw tahap melampau ke-blur-an aku tu..oke aku bg contoh ye (oke tetibe jari hantu and manis aku belah kiri shakng time taip ni) --kalau korg sembang an aku tolong perjelas sesuatu benda yg baru tu betol2, kalau x mmg aku akan salah paham habis..kalau tu satu arahan ckp arahan, kalau tu satu perlian, cakap perlian..giteww..oke next no 5 adakah aku seorang yg mempunyai imaginasi yang tggi atau aku kuat berangan..sometime aku macam suke becakap dgn diri aku sendiri...apsal aaa??-tet cm gila...--oke no 6 taw x aku suka jatuh xsemena mena..asal aaa??telinga aku ade problem ke smpai wat aku jd cm xstabil eh..kekadang telinge belah kiri aku cm saket sgt..asal eh??.no 7 knape kaki aku slalu cramp??saket ya amat taw x...nak2 time aku tido, cam ne nak bg ilang eh???aku de masalah tulang or sendi ke???no 8 jerawat di ketiak..oke bende ni paling aku hangin skali..pedih tahu??kenapa terjadinye jerawat diketiak??nak kata panas..aku dok dalam econ nak2 cuaca sekarang ni msim ujan je...celah mana datang panas nye???camne nak hilangkan jerawat di ketiak?xkan nak pakai Eucerin kan?oke dah...mula2 tadi aku tulis nak ckp 1benda je..ni da 8benda..haih-----

Friday, November 30, 2012

biasa


dah selalu aku merasa seperti ini
bercinta separuh nyawa tapi ku mati
dah terlalu biasa
dah terlalu biasa seperti ini

apa lagi yang perlu aku lakukan
bila semua telah aku laksanakan
tetap tak mencukupi

telah aku bagi seluruh jiwa ini
ku koyakkan ku jahitkan terus ke hati

namun tak pernah cukup untuk dia
dia kata aku ini tak sempurna
seperti perempuan itu yang dia mahu
yang tetap dia mahu tetap dalam hati itu

aku seperti sudah begitu sakit hati
--terjadi lagi setiap kali
telahku bagi hati yang telah aku kunci pada dia yang pernah kata mau janji

bila aku kepungkan diri aku dia katakan "bukakan diri itu"
bila aku hunuskan pedang dia tarik dulu
dia kata dia tetap mau aku
dia tetap mau cinta aku

asyik2 aku merasa disampahkan
sedangkan selama ini kubagikan berlian
kubagikan setiap apa yang ku ada
kubagikan setiap yang diminta
tetap tak sempurna

bagaimana perlu aku lakukan lagi
bila pula ku ini tidak pernah memenuhi jiwanya

aku tak tau lagi
aku tak tau lagi
aku tak tau lagi
katanya

mau apa ku bikin untuk dia
perlukah aku melutut dan meminta2?
ku maukan engkau tetap di hati
perlukah engkau untuk pergi?

takkan ada sesiapa yang mencintai engkau
sebagaimana aku memegang engkau

sampai bila hendak kau main lari2 lagi
sampai bila?
apakah sampai aku jadi mati?

setiap kali aku lihatkan semua orang
tetap kau hargakan mereka yang terbilang
sedangkan ku bagi setiap rasa hati ini

kau memang lelaki seperti binatang
yang menjadikan aku perempuan jalang
engkau tak harus hidup
malam ini kau akan ku kecup

kau bunuh aku di dalam diri
kau biarkan aku mati
apa kau fikir aku akan biar kau pergi
aku akan ikut kau berjalan
sampai kau mati

sampai kau mati.

fynn jamal

Thursday, November 29, 2012

aku punya manja kau saja boleh rasa



Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”

“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”
 

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku 


Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu
“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”
Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi


Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi
Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata
“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya”



Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata
Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada
Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta


Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada
Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta



Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa



Rahsia kita berdua



150 juta by Fynn Jamal

well i'm fine II

well...im fine second part..yeah first part dibiarkan blank because i have nothing to wrote except nothing!!hurm..boleh x if aku xnak ade perasan langsung..susah la kalau terlanjur ada heart feeling ni tp at the other side bebuat xpaham..aku xtaw la macam mana..penah dgr kan lagu melly-gantung, rossa- atas nama cinta.. ntah la wey..korang xde kat tempat aku..dan dia pun bukan ditempat aku..aku rasa nak merajuk..sangat2 nak merajuk..aku xkesah kalau bende tu---yeah sebenrnye bende tu simple...the simple thing,small matter and thats why kau macam xtaw an betapa bende sekecik zarah tu boleh menyentapkan aku...yeah dan aku rasa aku da sikit lagi hampir nak terambik hak org...defakkkkkkkkkk!!!aku xtaw la kata hati..tapi selalunye..bukan nak cakap tp selalunye la kan instinct ni mmg betol..ntah la aku rse mende tu...macam mana aku nak wat eh?? 

Wednesday, November 21, 2012

Its all about tun 2



TAHUKAH ANDA??

1. Dia lah yang menggerakkan negara islam yang lain untuk membantu Bosnia & Herzogovinia ketika umat islam disana disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yg menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu. “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” - Tun Mahathir.

3) Dia juga lah berpakat dengan kerajaan Sultan Brunei menyediakan jumlah dana yang berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam Bosnia.

4) Dia lah yang pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestine.

5) Dia juga lah pemimpin islam yg Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6) Dia juga lah yg mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat islam demi untuk melepaskn sekatan Amerika Syarikat.

7) Dia lah yang digelar MahaFiraun dan dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat islam serta mempertahankan islam dimata dunia.

8) Dia lah yang berusaha keras, tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9) Dia lah yang ketika saudara islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya. Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH.

10) Dia jugalah pernah ditembak dan mengorbankan jawatan tertinggi yang beliau ada bagi menyelamatkan umat Islam di Bosnia.

Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..

Siapa dia? Ya.. dialah..

TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, Bekas PERDANA MENTERI MALAYSIA dan manusia yang dihormati UMAT ISLAM dan PEMIMPIN ISLAM seluruh dunia. Thanks Tun!

Tadi...21 Nov 2012 jam 10:30 pagi aku masuk ke hall Tun Dr. Ismail PWTC..after registered my name aku masuk melangkah dengan confident level yang tinggi tahap hapus kepala la..owh ye..aku menghadiri satu conference mengenai "KUALA LUMPUR WAR CRIMES COMMISSION HEARING ON PALESTINE." dan yes aku dpt tempat vip..sedang asyik dan kyusuk aku dgr penerangan dr sorg doctor dr palestine..tetibe terpandang sebelah kanan ku..owh tidak ku perasan..that was ayahanda Tun M dan bonda Tun H jugak kyusu' dgr jugak..alahai..rindu nye rase nak g cium2 je dorg..sekali ade lak abg mukhriz i kat seblah tu...heee hugs!!!

Nampak x event yang mcm tu pon Tun ada..apatah lagi la yg gah2..xperlu karpet merah pon..beliau akan duduk mendengar dgn teliti..


Tuesday, November 20, 2012

Tangisan anak muslimah untuk Gaza Palestina


Aku seorg anak Palestina
aku telah dibiarkan kelaparan selama berhari2 dan sekarang berminggu2
aku dengar di tempat lain, anak2 tertidur di tempat2 tidur mereka
ibu mereka menghangatkan di sisi mereka,
menyanyikan lagu utk mereka,
ayah2 mereka akan mencium mereka setiap kali mereka bangun dr tidur,
mereka memiliki permainan untuk bermain dgn aman tp sy bermain sambil menunggu kematian..

Aku seorang anak Palestina
ibuku selalu menangis
dia memakai pakaian hitam kerana dia menghadapi kegelapan setiap hari
musuh2 matahari
anak2 mereka para penindas
ketika mereka pertama menembaki rumah kami dengan bom
ayahku menjadi Syahid
sama seperti ayah2 Palestina yg lain
sekarang kami semua sendiri
tanpa pemilik seperti anak palestina yg lain
aku seorg gadis cilik yatim piatu
tiada saudara mara
Azra dan A'ishah berumur 5tahun
mohammad dan Zainab berumur 9tahun
Kami tidur bersama dalam satu tempat tidur
kerana kami tidak memiliki tempat tidur yang lain

Aku seorang anak Palestina
tetapi aku...
aku belum bisa tidur dari suara pesawat dan bom
di waktu seperti ini kami saling berpeluk dan menangis
dimalam seperti ini kami terkena letusan bom
kami ketakutan utk keluar dan berteriak:
"ibu, ibu, ibu..!"
ibuku tidak jua membalas panggilan ku
kerana ia berselimut kemerahan
tapi merah yg tak bersuara
ibuku yg selalu memakai pakaian hitam
kini telah berlumuran darah
Ibuku telah Syahid..
Buaian adik A'isyah pun berlumuran darah
Muhamad dan Zainab juga telah Syahid

Aku seorang anak Palestina, yatim piatu
aku tak bisa bangun
kerana aku telah kehilangan satu kaki ku
aku menangis dan berteriak
apa kejahatanku?
mereka mengatakan namamu adalah SUMMAYAH
inilah kejahatanmu
sama seperti orang2 yang bernama Aisyah, Fatimah dan Muhammad
Hal ini kerana kalian adalah anak2 yg Syahid
seperti semua anak2 Palestina lain

Kerana aku adalah anak Palestina
tidak punya saudara
mereka berkata kepadaku
"Tidak ada seorangpun yang dapat mendengar kalian..."
aku bertanya kepada mereka..
"Tidakkah ada seseorang di dunia seperti aku??"
mereka berkata..
"1.5 mill diantara mereka bernama Aisyah dan Ahmad.."
aku tak percaya itu
dimana mereka?
tunjukkan padaku dimana mereka?
DIMANAKAH KAUM MUSLIM?
sudahkah mereka melepaskan kami dari tangan kaum yahudi?

lalu aku mengangkat tanganku, memohon kepada Tuhanku!
Ya Allah, aku meyakini-Mu, 
aku melihat perlindungan-Mu, 
aku bergantung kepada-Mu dan keyakinan- MU,
Engkaulah pelindung kami dan pemilik segala sesuatu
Engkaulah Tuhan semesta alam dang engkau adalah Tuhanku..
Ya Allah, hancurkanlah mereka!
aku seorang anak Palestina
seorang anak yatim piatu

for GAZA


Sunday, November 18, 2012

:-[

hurm..kenapa kekadang terasa macam aku ni sgt la terhegeh2..mcm aku lak yg tetibe gilakan dia..padahal..hakikatnya??hurm..dulu kot..sekarang da terbalik eh..eh xsuke la memain tarik2 tali..cube ckp bende yang pasti..bende yg betul2 buat hati aku ni tenang..bukan untuk seketika..tapi untuk selama-lama nye..boleh x??sbb da byk sgt bende yg aku sentap dan aku wat kau sentap..kalau tak cakap x..kalau ye cakap ye..jgn la memeningkan kepala otak aku..ckp boleh x??ni kau divide 2..with action kau buat cm kau nk..tp verbal??nothing to confirm...cube kalau kau kat tempat aku..tp aku rse potong jari kau xkan rasa pe yang aku rse coz u r not in my shoe..aku bukannye ape..cume ku nk mintak tlg kau..jgn wat aku camni..aku bukan nye jenis org yang main2 dalam sesuatu perkara yang serius..kalau aku kata aku nak, aku nak..kalau aku cakap xnak, xnak...dalam satu bende kalau serius betol2 aku serius..kalau nak buat satu bende betul2 aku buat...tp aku down sangat bile aku tetibe rase cm 'hoi kau ni kenapa...sedar tak kau kat mana sekarang'...babe aku nak terangkan pon susah....acane eh...hurm...bia lah..pe nak jadi jadi lah..pe yg da jadi....jalan lah..




Wednesday, November 14, 2012

it's all about tun

boleh x kalau aku nak bercerita pasal pengalaman aku dgn  ayahanda Tun Dr. Mahathir Mohamad (tun m) dan bonda Tun Dr. Siti Hasmah Ali (tun h)..sememangnya aku sgt berterimakasih dgn afiq sbb tetibe teringat kat aku dan menjemput aku join program kembara bersama tun m...pada mula nya afiq tnya-

'lily..nak jumpa n lepak an tun x?'
'eh kau ni tnya aku mcm xknal aku..idol aku tu'
'so nak x?'
'mesti la nak afiq oi...'
'oke..done kau leh lepak an tun ahad ni..'
'what??aku mimpi ke???'
'eh x.x...ahad ni oke..tp kne grak lusa..khamis ni'
'erk??kat mana?'
'langkawi..'
'urm afiq..jumaat aku kne handle interview..sabtu dean's list award..'
'so nak x??'
'demi tun...'


beb demi tun..maw nye tidak..dr kecik aku menunggu untuk berjumpa an tun m dekat2..lepak2 duk an tun m..yang aku leh kata..aku mcm bermimpi..dulu start aku masuk unikl..ape2 talk pasal tun m aku akan g..dalam hati aku tersemat satu je..aku nk jumpe an tun m..aku nak salam,ucaptime kasih n ckp aku sayang dia..dr kecik kot..kecik2 dulu aku egt lagi tahun 1995...tun m and tun h datang taman guar perahu penang..dorg main batminton kat padang...ramai sgt org..time tu papa dukung aku...aku ckp an papa-

'papa...nak g dekat dr mahathir...'
'ramai orang la...ni nampak kan'
'nak g dekat2..'
'nanti da besar kaklong g jumpe dr mahathir dekat2...'

dan dengan sebaknye aku cerita dkat tun h...tun h very nice person..tun h ckp..all the best..thnks sbb pimpin sy..sepanjang aku dgn tun m n tun h..mata aku xlepas2 memandang tun m n tun h...aku sgt kagum dgn mereka...i love both of them...masa aku becakap dgn tun m..aku rse mcm nak pengsan..bila mana aku tnye soalan.tun m menjawab dgn memandang tepat dlm anak mata aku...ya allah tuhan je la yang tahu..itu da satu hal..masa mula2 jumpa tgn aku menggeletar dalam bilik vip..aku hulur tangan salam dgn tun n aku hulur organizer aku-

"tun, mintak sign..sy xdak buku tun..sy ada organizer ja..."
(sambil bg pen aku)
"tak pa laa..student...nak sign tang mana ni??'

'sini tun..'

'hari ni 11/11/2012..dah..'

'terima kasih tun... :))) i love u..'

aku pon g balik sebelah tun h dan aku mintak tun h sign bwh sign tun m...aku bg pen kat tun h..aku ckp

'sorry tun pen murah..'
'eh xpa la..buleh wat tulis jugak...'

dan yeah final exam kali ni aku akan pakai pen yg sama dgn tun m n tun h guna untuk sign kat organizer aku...betapa aku bangga menjadi diri aku..aku ade lepak an sorang major tentera ni..beliau tnya aku ni kelabchedet ka..aku kata bukan la..tp aku cita la yg sume org taw aku sgt bangga kan tun m..dan dia on ckp

'kita nak wat apa2 kne pikiaq positive..insyallah mesti dapat..kita target kita dpt kita pikiaq kita dpt..maybe sbb lily ikhlas nak jumpa tun..sekali dapat jumpa,Allah bg jumpa yg special..boleh sembang2 mcm dah kenai lama dgn tun m n tun h..'

macam mana aku boleh pimpin tun h..terima kasih kat ahli kelabchedet terutama afiq n adam...sepanjang dgn tun byk soalan yg keluar...seronok kot dgr..mcm2 ada..sama la jugak sepanjang aku dok pegang tgn pimpin tun h..byk yg kami borak smpai org egt aku ni cucu dia..pon boleh laaa...

Soalan : "Tun kan bersara,tun boleh memilih untuk berehat tp kenapa tun still lagi bekerja malah seolah2 seperti tiada hari esok untuk tun...boleh tun bgtaw kenapa??"-lily

Jawapan : "Kita ni sebagai manusia kita kne anggap kita tiada hari esok..bila2 masa ja Allah boleh amek nyawa kita, tak kira tua atau muda..orang muda pon ramai da meninggal. jadi sy sentiasa menganggap bahawa sememangnya xkan ada hari esok untuk sy dan terlalu b anyak yg sy nak buat..dan masih banyak yang tidak tercapai...sy xsempat nak buat masa sy jd pm dulu sbb sy sedar sy pon da lama memerintah..dan sy akan rehat bila sampai waktunya..."

Soalan : "Kenapa tun xsuka match baju dgn tun h?"-afiq

Jawapan : "Buat pa nak pakai bju match2 da macam pengantin ja..pengantin xpa la..kita ni xpayah laa kan..tua dah..sat g org xtgk pengantin, orang dok tgk kita..malu ja.kadang2 tu xpa la nak pkai match2.." 

Soalan : "Saya tengok dekat library Tun di rumah Tun banyak buku mengenai Islam termasuk tasfir Al-Quran dan Al Quran ada kat meja Tun belajar, lepas tu bersusun buku dalam bilik tu adakah Tun baca semuanya?" -kelabchedet

Jawapan : "Mana ada, semua tu perhiasan je, saje nak suruh orang tengok saya ni banyak membaca ... Hehehe (ayat menyindir tu... faham dah.. adehh) Baca Quran walaupun menghafal tapi tak tau 
maknanya tak boleh jugak. Saya baca Quran sekali dengan terjemahannya. Saya akan baca beberapa terjemahan sebab tak boleh percaya kepada satu pemahaman saja, jadi biasanya terjemahan dalam Bahasa Melayu mahupun English... Tafsiran pun begitu, kalau sama , maka betul lah maksudnya... kalau ada percanggahan saya akan tanya orang yang lebih mahir"


Soalan : Tun, kenapa tak ada Jalan dinamakan atas nama Tun?-kelabchedet

Jawapan : Sebelum Masa saya jadi Menteri dulu, semua menteri dan timbalan di depan kereta ada bendera parti dengan bendera Malaysia, lepas tu dekat no plat ada tulis jawatan dia. Lepas tu bila saya jadi menteri saya buang semua benda tu. Saya arahkan apa-apa nama sekolah, jalan atau banggunan DILARANG letak nama-nama menteri atau timbalan menteri yang masih hidup termasuk diri saya.

Soalan : Ramai orang tahu Tun tak makan ikan? Kenapa? -abg zul

Jawapan Tun : Dulu masa kecik-kecik orang tua selalu cakap, "Jangan makan ikan sebab nanti keluar cacing" .... Padahal dia nak makan ikan tu dia cakap kat budak-budak macam tu, (sambil ketawa)... Bila dah besar, nak cuba makan ikan memang dah tak boleh lah sebab dah terbiasa. Cuma saya pergi Jepun, ada jual shushi ikan tu, saya makan sebab dia tak hanyir. Orang kata kalau makan ikan bijak . Saya tak makan ikan, sebab tu saya tak berapa bijak...

Soalan : "semua orang tahu, Tun suka membaca malah Tun ada bilik bacaan di rumah. Macam mana Tun boleh baca, Tun ingat dan olah balik dalam ucapan Tun" -kelabchedet

Jawapan : "Ada orang kata Tun sy baca buku sebuah sehari. Itu tak betul. Saya memang baca cepat dari orang biasa.Saya tak boleh duduk termenung. Tu bukan saya. Buku mesti ada kat tangan saya. Saya cuba hafal, kalau selalu membaca insyaAllah.

Soalan : "Gigi Tun tu gigi palsu ke gigi betul, gigi Tun sangat cantik" -cikgu man

Tun jawab "Gigi asal saya. 87 tahun dah.(sambil ketuk2 gigi) Ada satu je gigi yang saya cabut dan implan balik tu pun gigi belakang. Cara jaga gigi ni senang ja, gosok gigi pagi, pas makan jangan bagi ada benda melekat kat celah gigi, pakai floss.

Soalan : "Macam mana kalau Tun berdua nak memujuk satu sama lain kalau merajuk?" -adam

Jawapan Tun Siti "Mudah ja, kita sbg isteri, toksah la merajuk lama2, kalau salah kita mintak maaf ja la.."


Jawapan Tun M ; "Kalau duk kat meja makan tu, saya akan bilang 1,2,3.. Pastu dia sambung 4,5,6... Pastu kami gelak sama2. Dah berbaik.. Heheeheh


"Macam mana saya tak merajuk, kalau masa nak tidur pun still baca buku" 

"Sekarang kalau tak baca buku dia baca e-book, sama jugak(sambil ketawa)"

kata Tun Dr Siti Hasmah mengenai suaminya Tun Dr Mahathir. 


sumber: Saya Sayang Tun Dr. Mahathir 

dan tahu kah korang..setiap yg bertanya..tun akan memandang tepat ke arah mata sang penanya..aku tnye soalan kat tun m..aku lak teketar2 fes2 je la..da lama2 oke dahh..tapi dalam keadaan sebegini aku xtaw kenapa ada yg bertanya mengenai issue berbaur politik..wh please tun m da pegang2 telinga..menandakan tun m xsuka dgn soalan tu..tp tun m tetap menjawab dgn tenang dan jelas....

aku dr kecik dulu diajar untuk sayang dan hormat mereka yang lebih tua dan dan selalu dgr cerita yg mengkagumkan dr mamapapa dan cikgu2 aku tntang prdana menteri kita time tu iaitu Dr. Mahathir..sikit2 kalau orang tanya aku nak jadi ape..aku ckp nak jd mcm dr. m..tun m menjadi idola aku dari aku kecik sampai la aku besar..aku penah mendeklamasikan sajak melayu mudah lupa pada minggu kemerdekaan di sekolah aku dulu..percaya atau tidak masa perhimpunan umno tun m meletak jawatan hati aku tetibe sebak dan air mata jatuh..padahal time tu aku baru form2..percaya atau tidak..tanyalah mereka yang nampak..time tu aku blur..dah xde sape yang aku nak kagum kan..btw sampai sekarang tun tetap menjadi idola aku..

dan nampak x kepuasan aku..aku puas diberi peluang sebegini..alhamdulillah..mmg ni la niat aku..aku xnak jumpe org lain..melainkan tun m..always think positive oke..next niat ku nak ke tanah haram..permudahkan ya allah..


Tuesday, November 13, 2012

themines


thnx heart..spend time with me..grrr..memori daun pisang betol la ari ni...ahaa....nah karok sket


You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I'll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

Before you